Rola sektora publicznego w zapewnieniu dobrobytu społecznego.
Antocyjany są po największej części obowiązkowe za czerwony kolor w winie. Antocyjany odnajdują się w różnych owocach, pełniąc analogiczną funkcję. Ten związek chemiczny znajduje się w zewnętrznej warstwie skórki winogrona i w trakcie procesu maceracji jest wycierany przed taninami. Większość soków z winogron (w tym z czarnych winogron) są bezbarwne, tak że maceracja to znaczący proces w procesie nadania koloru winu. Są odmiany Vitis vinifera, jakie klasyfikuje się jako teinturier, bo już ich sok jest odcienia czerwonego. W najwyższym stopniu znanymi są Bouschet, Saperavi i Dunkelfelder. Odmiany te są niemniej jednak wyjątkiem, co potwierdza wina. W co niektórych okazjach winiarze wprowadzają małe ilości tych odmian w celu zwiększenia czerwonego koloru swoich win. Odcień czerwony bądź różowy, zależy w każdym calu, od sposobu, w jaki się wykrywa antocyjany ze skórki winogrona w procesie fermentacji. Antocyjany są wspólnotą glikozyd. W czasie maceracji proporcja antocyjan niebieskich zmienia się na kolory od purpurowego po pomarańczowy. W młodych winach kolor zawdzięcza się przede wszystkim antocyjanom.
1. Triki
2. Triki
3. Aktualności
4. Zamów online
5. Link